marți, 14 ianuarie 2014

Paragrafe

In Word se considera ca textele sunt formate din paragrafe sau aliniat , fiindca desemneaza un text situat intre caractere de sfarsit de paragraf obtinute prin apasarea tastei ENTER.

Alinierea.

Un text poate fi aliniat la marginea din stanga, la cea din dreapta, intre marginile stanga-dreapta sau centrat folosind respectiv butoanele Left, Right, Justify si Center de pe bara de instrumente Formatting.

Indentarea.

Una din modalitatile de evidentiere a unui text/paragraf este indentarea, adica plasarea sa, in totalitate sau in parte, mai spre interior, la o anumita distanta fata de margini.
Indentarea paragrafului curent (implicit) sau a paragrafelor selectate se poate realiza:
  • cu butoanele de indentare Decrease Indent si Increase Indent care folosesc o indentare predefinita de cinci spatii;
  • cu ajutorul riglei, folosind mouse-ul si marcajele de indentare (in forma de triunghiuri sau dreptunghi) din stanga si dreapta riglei:
  1. prin deplasarea cu mouse-ul a "triunghiului" superior din marginea stanga a riglei se va indenta primul rand al paragrafului (sau paragrafelor, daca sunt mai multe selectate) fata de marginea din stanga;
  2. prin deplasarea cu mouse-ul a "triunghiului" inferior din marginea stanga a riglei se va indenta restul paragrafului (cu exceptia primului rand) fata de marginea din stanga;
  3. prin deplasarea cu mouse-ul a "dreptunghiului" din marginea stanga a riglei se va indenta intregul paragraf fata de marginea din stanga;
  4. prin deplasarea cu mouse-ul a "triunghiului" inferior din marginea dreapta a riglei se va indenta paragraful fata de marginea din dreapta;
  • optiunile Indentation din ferestra de dialog Paragraph - pagina Indents and Spacing. Modificarile facute se pot vizualiza in caseta Preview.
Nu se vor folosi Tab-uri sau spatii pentru indentare, fiindca exista riscul dezorganizarii documentului.

Spatierea randurilor.

Pentru a face mai lizibil un paragraf (text), se poate modifica spatiul dintre randuri. Dimensiunea exacta a spatiului dintre randuri este determinata de dimensiunea fontului.