vineri, 8 noiembrie 2013

Stiluri şi paginare – aplicarea stilurilor existente unui document, numerotarea paginilor

Un stil de paragraf reprezintă un ansamblu de caracteristici de scriere a textului (font, dimensiune, culoare, efecte, spaţiere, indentare, etc.), căruia i se atribuie un nume şi se poate aplica oricărui paragraf din document.
De exemplu, se poate defini un stil propriu pentru scrierea titlului. De fiecare dată când vom scrie un titlu nu vom mai face toate formatările, ci vom aplica stilul propriu, care a fost creat şi salvat cu un anumit nume.
MS Word pune la dispoziţie un set de stiluri predefinite (lista din partea stângă a listei de fonturi). Se selectează textul, se deschide lista de stiluri şi se alege un stil.
Crearea unui stil propriu se face astfel:
  • meniul Format – opţiunea Styles and Formatting
  • se acţionează butonul New Style…;
  • se introduce un nume pentru noul stil (caseta Name);
  • se alege obiectul pentru care se aplică noul stil: paragraf, tabel, listă (style type);
  • se alege tipul de bază, de la care preia toate caracteristicile (style based on). Aceste caracteristici sunt trecute în partea de jos a ferestrei.
  • se stabileşte ce stil va avea paragraful următor (Style for following paragraph);
  • se stabilesc caracteristicile noului stil cu ajutorul butoanelor din zona Formatting. Butonul Format conţine caracteristicile grupate pe categorii;
  • fereasta conţine şi o zonă de vizualizare a tuturor caracteristicilor selectate;
  • butonul Add to template permite salvarea şi adăugarea noului stil la lista de stiluri predefinite.
Observaţii:
Putem sa ştergem sau să modificăm un stil propriu. Din meniul Format se alege opţiunea Styles and Formatting prin care se va afişa în partea dreaptă a paginii caseta Styles and formatting.
Fiecare stil are ataşată o listă ascunsă ce conţine opţiunile pentru ştergerea sau modificarea stilului respectiv.
Stilurile predefinite nu pot fi şterse, ci doar modificate.
Numerotarea paginilor
Numerotarea paginilor se face automat (nu de către utilizator atunci când se trece la pagină nouă), acest lucru fiind foarte important pentru documentele cu număr mare de pagini.
Meniul Insert – opţiunea Page Numbers

    Se poate stabili:
  • poziţia numerotării în pagină (Position): în partea de sus a paginii (top of page) sau în partea de jos a paginii (bottom of page)
  • alinierea numărului de pagină (Alignment): la stânga (Left), la centru (Center), la dreapta (Right), în interiorul paginii, dacă privim paginile ca la o carte (Inside), în exteriorul paginii, dacă privim paginile ca la o carte (Outside)
  • formatul de numerotare (Format): tipul de numerotare (cu cifre arabe, litere, cifre romane), de la cât să înceapă numerotarea (Start at)
  • stabilirea afişării sau nu a numărului pe prima pagină a documentului (Show number on first page)

     Aplicatii
    Se vor crea doua noi stiluri cu urmatoarele caracteristici:
    1. Nume : SubCap
      Avand la baza stilul : Normal
      Stilul pentru paragraful urmator : Aliniat
      Font : Verdana, italic, 14
      Aliniere : Dreapta
      Spacing : After 18 pt Before 12 pt
    2. Nume : Capitol
      Avand la baza stilul : Normal
      Stilul pentru paragraful urmator : SubCapitol
      Font : Verdana, bold, 16 Underline : Thick
      Aliniere : Centrala Spacing : After 12 pt
    Avand create aceste stiluri se va edita urmatorul text.

    Mierea cumparata de pe marginea drumului, aia frumoasa si cremoasa, aurie si care curge ca in reclame este cea mai proasta miere posibila. Asta pentru ca este tratata termic (adica fiarta, zic) si astfel isi pierde proprietatile. Mierea care a fost tinuta in soare este degradata calitativ.
    In comert se gaseste un tip de miere care este facuta de albine, dar artificial. Adica: in loc ca albinele sa fie duse in campuri de flori si din ce culeg sa fie hraniti stupii/creata mierea, ele sunt tinute intr-un singur loc si sunt hranite cu o hrana artificiala (care contine inclusiv zaharuri). Albinele hranite artificial produc tot miere. Insa mierea produsa astfel este o zeama inchegata de zahar, nu produsul pe care ni-l dorim noi, cel natural si… de albine.
    Mierea adevarata se cristalizeaza. Este o reactie normala si pe care ne-o dorim, cu toate ca din punct de vedere marketing… da mai bine daca e lichida si rade la noi mieros de aurie.
    Mierea adevarata e mai scumpa. Pentru ca productia ei genereaza costuri mai mari.