marți, 11 februarie 2014

Notiuni introductive limbaje de programare

Limbajul de programare  reprezinta un mijloc de comunicare intre utilizatorul uman, care este programatorul si sistemul de calcul.
Un program este o succesiune de comenzi sau instructiuni ce vor fi executate de sistemul de calcul

Clasificarea după nivelul de abstractizare (care printre altele corespunde cu ușurința cu care programele pot fi citite și înțelese de către programatori):
  • limbaje de generația întâia: limbajele cod-mașină (limbaje mașină):asembler X86
  • limbaje de generația a doua: limbajele de asamblare
  • limbaje de generația a treia: limbaje de nivel înalt, cum ar fi C-ul (și toate derivatele sale: C++, Java, ...), Pascal, Fortran ș.a.
  • limbaje de generația a patra: limbajele neprocedurale, orientate pe rezolvarea unei anumite clase de probleme: SQL ș.a.
  • limbaje de generația a cincea: limbaje utilizate în domenii precum logica fuzzy, inteligența artificială sau și rețelele neuronale: Prolog, LISP ș.a.
Algoritmul  unei probleme este succesiunea etapelor de rezolvare a acesteia in ordine parcurgerii lor prin care se prelucreaza un set de date de intrare in scopul obtinerii unor date de iesire.
Datele de intrare sunt datele cunoscute la inceputul executiei algoritmului.
Datele de iesire sun rezultatele problemei,obtinute prin prelucrarea datelor de intrare in timpul executiei algoritmului.